Severjeva bolezen pri otrocih

Severjeva bolezen je pogosta bolezen, ki pri otrocih povzroča bolečine v peti . Bolečina se poslabša med športi z velikim udarcem in dejavnostmi, ki pritiskajo na rastno ploščo v peti. Rastne plošče so koščki hrustanca med kostmi otrok in mladostnikov. Ko se staramo, se rastne plošče strdijo v kosti.

Severjeva bolezen, imenovana tudi kalcanalni apofizitis, je pravzaprav poškodba, ne bolezen. Otroci to sčasoma prerastejo. Medtem se simptomi običajno izboljšajo s počitkom, protibolečinskimi zdravili in primerno obutvijo. Za lajšanje bolečin zdravniki priporočajo vaje za raztezanje Ahilove tetive, ki se povezuje s peto.

Kakšna je razlika med Severjevo boleznijo in tendinitisom Ahilove tetive?

Medtem ko je Severjeva bolezen draženje petne kosti, je tendinitis Ahilove tetive draženje tetive, ki se pripenja na petno kost. Za razliko od tendinitisa Ahilove tetive se Severjeva bolezen pojavlja le pri otrocih in mladostnikih.

Zakaj se imenuje Severjeva bolezen?

Stanje je poimenovano po zdravniku, ki ga je prvi opisal leta 1912: dr. Jamesu Warrenu Severju.

Kako pogosta je Severjeva bolezen?

Severjeva bolezen je zelo pogosta. Je eden najpogostejših razlogov za bolečine v peti pri otrocih, starih od osem do 14 let.

Koga prizadene Severjeva bolezen?

Severjevo bolezen imajo najpogosteje otroci in mladostniki od osmega do 14. leta. Pri fantih je nekoliko večja verjetnost, da bodo razvili to stanje kot pri deklicah. Skupine z večjim tveganjem za Severjevo bolezen vključujejo otroke in mladostnike, ki:

 • Pogosto tecite in skačite, zlasti na trdih površinah.
 • Sodelujte v športih z velikim udarcem, kot so gimnastika, odbojka in košarka.
 • Posledično lahko pride tudi do bolečine išiasa
 • Imate prekomerno telesno težo/debelost.
 • Nosite čevlje, ki ne podpirajo njihovih stopal ali niso primerni za njihove dejavnosti.

Ali imajo lahko odrasli Severjevo bolezen?

Ne. Severjeva bolezen prizadene predvsem otroke.

Poleg tega se bolečina, ki jo povzroča Severjeva bolezen, razlikuje od bolečine, ki jo povzročajo druge bolezni stopala. Na splošno se bolečina v peti pri odraslih zmanjša z aktivnostjo. Pri Severjevi bolezni aktivnost ponavadi poslabša bolečino.

Kakšni so simptomi severjeve bolezni?

Kako ljudje dobijo Severjevo bolezen?

Otroci razvijejo Severjevo bolezen med rastjo, ko hitro rastejo mišice, kite, kosti in hrustanec. Ko kosti in mehka tkiva rastejo in se premikajo, so lahko bolj dovzetni za poškodbe.

Tek in skakanje obremenjujeta ahilovo tetivo – trden trak tkiva, ki povezuje mečno mišico s petno kostjo. Ta ponavljajoča se obremenitev povzroči otekanje in bolečino v narastišču, kjer se Ahilova tetiva pritrdi na zadnji del pete. Ko se otroci starajo in rastna plošča postane trdna kost, lahko peta in kite prenesejo večjo silo.

Kakšni so simptomi Severjeve bolezni?

Pri otrocih s Severjevo boleznijo je najpogostejši simptom bolečina v zadnjem delu pete. Otroci lahko zaradi bolečine hodijo po prstih ali šepajo.

Simptomi Severjeve bolezni so podobni tistim pri plantarnem fasciitisu ali opornici golenice , vendar pogoji niso povezani. Simptomi Severjeve bolezni vključujejo:

 • Bolečina v eni ali obeh petah (večina otrok poroča o bolečini v obeh petah).
 • Občutljivost in bolečina, ki se poslabšata pri dejavnostih (zlasti pri skakanju in teku na trdih površinah) in se izboljšata med počitkom.
 • Rdečica, oteklina in draženje na petah.

Kako dolgo traja Severjeva bolezen?

Severjeva bolezen lahko traja, dokler vaš otrok popolnoma ne odraste. Ko se rastne plošče zaprejo, se stanje reši samo od sebe.

Ali je Severjeva bolezen genetska?

Trenutno ni dokazov, ki bi kazali, da je Severjeva bolezen genetska kot recimo cerebralna paraliza. Stanje je posledica ponavljajočega se stresa na peto.

Ali lahko Severjeva bolezen povzroči trajne poškodbe?

Ne. Čeprav je Severjeva bolezen lahko boleča v razvojnih letih, ne povzroča dolgoročne škode.

Kako to diagnosticiramo?

Kako se diagnosticira Severjeva bolezen?

Zdravniki s fizičnim pregledom diagnosticirajo Severjevo bolezen. Zdravnik vašega otroka bo z nežnim pritiskom na peto in stopalo ugotovil, katera področja povzročajo bolečino. Rentgenski žarki ali slikanje z magnetno resonanco (MRI) lahko zdravniku pomagajo potrditi diagnozo in izključiti druga stanja, kot je zlom (zlomljena kost) .

Kako vem, ali imam Severjevo bolezen?

Če ima vaš otrok bolečine v peti, otekline in občutljivost, ki se poslabšajo pri napornih dejavnostih, gre morda za Severjevo bolezen. Ker so simptomi Severjeve bolezni lahko podobni drugim boleznim, mora vaš otrok obiskati zdravnika ali nevrofizioterapevta, da ugotovi vzrok bolečine.

Kako pravilno zdravimo severjevo bolezen?

Kakšna so zdravila za Severjevo bolezen?

Simptomi Severjeve bolezni se pogosto izboljšajo z domačim zdravljenjem, kot so počitek in zdravila za lajšanje bolečin brez recepta . Lahko traja nekaj mesecev, da simptomi popolnoma izginejo. Zdravljenje Severjeve bolezni vključuje:

 • Počitek: Vaš otrok si bo moral nekaj dni ali tednov vzeti odmor od živahnih dejavnosti. Pogovorite se s svojim zdravstvenim delavcem o tem, kako dolgo naj vaš otrok počiva. Spodbujajte svojega otroka, naj z dejavnostmi začne postopoma, da preprečite ponovitev bolečine.
 • Led in sredstva za lajšanje bolečin: nekajkrat na dan štiri ali pet dni na peto položite ledene obkladke. Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) brez recepta lahko ublažijo bolečino in oteklino.
 • Podporni čevlji: Poskrbite, da vaš otrok nosi čevlje, ki podpirajo loke in ščitijo stopalo. Oblazinjene pete lahko ublažijo udarce in zmanjšajo pritisk na otrokove pete.
 • Raztezne vaje: povprašajte svojega zdravstvenega delavca ali fizioterapevta za vaje, ki bodo raztegnile ahilovo tetivo in zmanjšale obremenitev rastne plošče. Z raztezanjem in krepitvijo pet, meč in stegenskih mišic postanejo mišice močnejše in bolje podpirajo stopala in pete.
 • Imobilizacija: Če ima vaš otrok po nekaj tednih počitka še vedno bolečine v peti, vam bo zdravnik morda priporočil mavec ali opornico, da zaščiti rastno ploščo in ji da čas, da se zaceli.

Fizioterapija je lahko zelo koristna pri zdravljenju Severjeve bolezni. Terapevt bo pripravil posebne vaje, kot je raztezanje, ki bodo pomagale izboljšati simptome.

Kakšni so stranski učinki zdravljenja Severjeve bolezni?

Pojavijo se lahko neželeni učinki nesteroidnih protivnetnih zdravil. So redki in običajno prizadenejo samo ljudi, ki so jemali zdravila dlje časa. Neželeni učinki nesteroidnih protivnetnih zdravil lahko vključujejo:

 • Bolečine v trebuhu , zgaga in želodčne razjede.
 • Glavoboli in omotica.
 • Visok krvni tlak (hipertenzija).

Kateri zdravnik zdravi Severjevo bolezen?

Vaš družinski zdravnik ali pediater lahko prepozna simptome Severjeve bolezni. Če počitek in zdravljenje ne odpravita bolečine ali če je vaš otrok razvil hudo bolečino, vas lahko napotijo ​​k specialistu ortopedu.

Ali lahko to stanje preprečimo?

Kako lahko preprečite Severjevo bolezen?

Severjeve bolezni morda ne bo mogoče preprečiti, zlasti pri zelo aktivnih otrocih. Če želite zmanjšati tveganje, da bi vaš otrok razvil to stanje, mu lahko pomagate:

 • Ohranjajte telesno težo, ki je zanje zdrava: otroci s prekomerno telesno težo/debelostjo imajo večjo verjetnost, da bodo imeli Severjevo bolezen. Spodbujajte svojega otroka, naj uživa zdravo hrano in ostane aktiven, da ohrani svojo težo v normalnem območju.
 • Počitek: Povejte otroku, naj si vzame odmor od dejavnosti, če se pojavi bolečina ali oteklina. Otroci, ki svojemu telesu med dejavnostmi dajo čas, da se ozdravi. Že od razvoja dojenčka naprej se lahko razvijejo manjša tveganja za razvoj Severjeve bolezni.
 • Izberite prave čevlje: otroci naj nosijo podporno obutev, ki je primerna za šport ali dejavnost. Zatiči lahko poslabšajo simptome, ker bolj pritiskajo na peto.
 • Spreminjajte dejavnosti: če se vaš otrok ukvarja z veliko napornimi športi, ki vključujejo tek in skakanje, dodajte nekaj dejavnosti z nizkim naporom. Plavanje in kolesarjenje bosta vašega otroka ohranila aktivnega, hkrati pa zmanjšala obremenitev petne kosti. 

Kakšni so obeti za bolnike s Severjevo boleznijo?

Večina otrok in mladostnikov s Severjevo boleznijo lahko simptome obvlada s konzervativnimi metodami zdravljenja ali tudi z Bownovo terapijo. Ko otroci odrastejo, bolečine v peti zaradi Severjeve bolezni izginejo, ko se rastne plošče spremenijo v trdno kost.