Kako z Bownovo terapijo premagati stres?

Naši možgani nenehno spremljajo vnos, ki se vlije skozi naših pet čutil. Naši možgani, živčni sistem in hormoni se odzivajo na učinek prejetih informacij, tudi ko spimo.

Kaj je stres?

Stresni odzivi v kratkih izbruhih so lahko normalne reakcije, ki izboljšajo našo sposobnost obvladovanja intenzivnih situacij. Zasnovani smo tako, da ohranjamo ravnotežje med ustreznim odzivom na povečano stanje nujnosti ali intenzivnosti in se nato sprostimo, ko je konec. Adrenalin, ki se sprošča iz nadledvičnih žlez, poveča srčni utrip, krvni tlak, hitrost dihanja in krvni sladkor – vse je zasnovano tako, da se kri s kisikom dovede v mišice, da se bodisi “boj” proti neprijetni situaciji ali “beži” in čim hitreje pobegne kolikor je mogoče. To je znano kot odziv simpatičnega živčnega sistema.

Naš življenjski način, ki ga imamo v nas pogosto povzroči dolgotrajen odziv na stres. To vodi do nenormalnih ravni hormonov, ki se dalj časa izločajo v krvni obtok, predvsem kortizola iz nadledvičnih žlez in adrenalina. V nekaterih situacijah, ko so tudi otroci izpostavljeni stresom se lahko uporabljajo različne metode. V nekaterih primerih je lahko zelo učinkovita tako imenovana senzorna terapija, kjer se otroku vzpostavi preko dražljajev v možgane nove povezave in tako lažje premagujejo stresno obdobje. Za tovrstne težave so zagotovo zelo primerni, kjer vam bodo vse svetovali glede senzorne integracije.

Negativni učinki stresa

Stres ima lahko številne negativne učinke na telo, kot so razpoloženje, energija, zmanjšana odpornost proti okužbam, razna vnetja v telesu, povečano tveganje za možgansko kap/srčni infarkt in želodčne težave, išias in podobno. Prav dolgotrajno stresno stanje – občutek ogroženosti, preobremenjenosti ima negativne posledice na naše zdravje in vodi v bolezen. Izziv je ostati zdrav z iskanjem načinov za učinkovito obvladovanje stresa.

Kako se soočiti z stresom?

To se ne zgodi samo od sebe ampak zahteva od nas, da zavestno iščemo čas, prostor in dejavnosti, ki nam omogočajo, da se ločimo od našega vsakdanjega tempa.

Kaj vse naše telo potrebuje za sprostitev:

  • potrebuje čas, da se sprosti
  • sprehod v naravo,
  • počitek,
  • poslušanje glasbe,
  • tudi meditacija lahko pomaga pri sprostitvi.

Vadba pomaga pri lajšanju stresa s sproščanjem adrenalina in kortizola v naših mišicah, spodbuja globoko dihanje in povzroči, da se naši možgani lahko umirijo in sprostijo.

Kako z bownovo terapijo premagamo stres?

Mnogi ljudje pod stresom čutijo bolečino in togost v mišicah in sklepih, njihova drža se spremeni pod bremenom njihovih situacij, kar posledično vodi v občutek izgorelosti, cikel bolečine pa se poslabša. Na žalost je tega v našem vsakdanem življenju vedno več in tega se je potrebno zavedat. Saj na tak način bomo telesu ponudili pomoč in se odpravili na Bownovo terapijo, kjer nam bo terapija pomagala pri stresu. Kajti Bownova terapija je zelo dobra metoda za reševanje teh težav. Je  tudi primerna in edinstvena nežna oblika terapija, ki je zelo učinkovita pri sproščanju napetosti stresa v telesu. Na nek način preko nežnih gibov telesu vzpostavi prijeten signal, ki ga možgani procesirajo in ga pošljejo po celem telesu. Več o tem kam se odpraviti, ko vas doletijo omenjene težave pa preverite na tej povezavi  Bownova terapija.

Naborom gibov sledi dve do petminutni zamiki, kjer terapevt pusti pacienta, da se sprosti na mizi in omogoči telesu, da integrira učinek dela. To vodi do globljega dihanja, upočasnitve srčnega utripa, izboljšanega krvnega obtoka.

Sprememba, ki se pojavi pri pacientu je že lahko po nekaj urah ali najkasneje v roku 2 dneh.

Učinek terapije pri stresu

Učinek Bownove terapije je lahko precej daljši od drugih manualnih ali alternativnih tehnik, ki vam jih ostali ponujajo. Nekatere potrebujejo le par ur, da se telesu vzpostavi neka prava harmonija. Pri drugih lahko traja malo dlje a ne več kot 3 dni. Na koncu je pomembno, da se pacient počuti prijetno in da lahko normalno funkcionira v danem okolju.

Bownova terapija je oblika manualne terapije in je popolnoma drugačna kot fizioterapija, ki temelji na nežnih premikih po telesu, namenjenih spodbujanju naravnega procesa samozdravljenja. Ta terapija je bila razvita v 20. stoletju s strani osteopata Tomija Bowa. Čeprav Bownova terapija ni znanstveno dokazana metoda zdravljenja, so nekateri ljudje poročali o pozitivnih izkušnjah pri zmanjševanju stresa in sproščanju telesa.

Učinki Bownove terapije pri zmanjševanju stresa so lahko posledica več dejavnikov:

  • Sproščanje mišic: Nežni premiki in manipulacije lahko pomagajo sprostiti napetost v mišicah, kar lahko zmanjša občutek fizičnega stresa.
  • Spodbujanje kroženja: Premiki terapevta lahko povečajo pretok krvi in limfe po telesu, kar lahko pomaga odstraniti nakopičene toksine in spodbuditi občutek sprostitve ADHD.
  • Aktiviranje avtonomnega živčnega sistema: Bownova terapija lahko vpliva na avtonomni živčni sistem, ki je odgovoren za uravnavanje telesnih funkcij, kot so srčni utrip, dihanje in prebava. S tem lahko pomaga zmanjšati aktivnost simpatičnega živčnega sistema, odgovornega za “boj ali beg” odziv, in povečati aktivnost parasimpatičnega živčnega sistema, ki pomaga telesu pri sprostitvi.
  • Sprostitev uma: Nežni dotiki in premiki lahko pomagajo tudi pri sprostitvi uma ter zmanjšanju anksioznosti in stresa.

Kljub pozitivnim poročilom posameznikov, ki so preizkusili Bownovo terapijo pri zmanjševanju stresa, je pomembno upoštevati, da to ni zdravilo za vse in da lahko učinkovitost terapije variira od posameznika do posameznika. Pred začetkom katere koli terapije se je vedno priporočljivo posvetovati s strokovnjakom za zdravstveno oskrbo, da se zagotovi primerna obravnava in da se izbere najustreznejši pristop za vsak posamezen primer.