Hujšanje s pravilno prehrano in ribami

Spodaj je opisano hujšanje s pravilno prehrano.

Vam tehtnica zadnje čase ni naklonjena? Zagotovo ste žže slišali za kakššno izmed zlatih pravil hujššanja, katerega se tudi sami držžite. Nekatera med temi pravili so enostavno preostro zastavljena in prav je, da jih prekrššite! Preberite, o katerih pravilih govorimo.

Hujšanje s pravilno prehrano

Staro pravilo: Ne jejte po sedmi uri zvečer.
Kaj je tako magičnega v tej uri? Prav nič. Prvotna ideja je bila, da se zadnji obrok zaužžije tri ure pred spanjem, a za nočne ptice, je večerja na jedilniku lahko tudi kasneje.

Hujšanje s pravilno prehrano

Novo pravilo: Ne jejte prigrizkov pozno zvečer.
Pomembno je, koliko hrane ste v telo vnesli skozi celoten dan in pa seveda to, da ne jeste tik preden greste spat. Velja se držžati pravila “2-3 ure pred spanjem ne jem”. Sicer pa je pomembno, da se pri gledanju celovečernega filma ne vržžete na skledo polno pokovke ali čipsa ali pa med kramljanjem s prijatelji, ki so na obisku, ne pojeste preveč kanapejev. Torej ključ je v zmernosti in pa v tem, da vedno posluššate svoje telo. Če jeste, ker ste lačni, ni problema. Če jeste, ker vam je dolgčas, pa se raje zamotite kako drugače.

Staro pravilo: Vedno izberite žživila brez maščšob.
Danes ima vsako žživilo svojega dvojčka, ki ne vsebuje mašščob. A takššne izbire niso reššitev, če izbirate žživila, ki za vašš organizem sicer nimajo nobene vrednosti. Četudi boste jedli sama živila brez maščob, vam to ne bo pomagalo zmanjššati vašše težže, saj boste slej ali prej morali poseči po zdravih in varovalnih žživilih ter uravnotežžiti svojo prehrano.

Novo pravilo: V svojo prehrano vključite mašščobe, ki so dobre za vašše srce.
Vašše telo potrebuje tudi mašščobo za zašščito organov, absorbcijo vitaminov, izdelavo hormonov ipd. A ko gre za mašščobo, izberite zdravo mašščobo, ki jo najdete v orešščkih, avokadu, olivah in olivnem olju. Seveda izberite izdelke z manj mašščobe, ko gre za mlečne izdelke, ostale nemastne izdelke, kot so recimo piškoti, pa raje pustite v trgovini.

Staro pravilo: Vse kar zaužžijete, morate pokuriti s telesno vadbo.
Seveda sta za zdravo žživljenje potrebna uravnotežžena prehrana in redno gibanje, a napačno je miššljenje, da je potrebno pokuriti vsako kalorijo, ki jo zaužžijete. Ogromno kalorij vašše telo pokuri tudi takrat, ko niste fizično aktivni, saj energijo za delovanje potrebujejo tudi notranji organi. Temu pravimo bazalni metabolizem, ki zahteva več kot 1.200-1.500 kcal na dan. Tako da brez skrbi, z redno rekreacijo boste na konju, kar pa ne pomeni, da boste cel dan prežživeli na telovadnih napravah.

Novo pravilo: Več se gibajte in rekreirajte.
Poskusite žživeti bolj aktivno in dodajte več fizično aktivnih trenutkov vaššim dnevom. Namesto dvigala uporabljajte stopnice, namesto z avtobusom se peljite s kolesom, med delom se večkrat sprehodite in pretegnite, večkrat pojdite v naravo, z družžino se družžite na prostem in kalorije bodo izgorele same od sebe.

Staro pravilo: Preskočite obroke, da boste prej shujššali.
Preskakovanje obrokov nikakor ne pomaga hujšanju. V teoriji bi sicer držžalo, da boste tako zaužžili manj kalorij, a v realnosti ob naslednji priložnosti pojeste več, kot bi sicer, in tako hitro nadomestite ali celo presežžete tisti energijski manjko. Sicer pa neredno prehranjevanje upočasni tudi vaššo presnovo, kar nikakor ni v prid nikomur, ki žželi shujššati.

Novo pravilo: Imejte vsaj 5 obrokov na dan, porcije pa naj ne bodo prevelike.
Poskusite jesti na 3-4 ure, vsak obrok pa naj bo karseda uravnotežžen. Če že morate izpustiti kakšen obrok, naj to nikakor ne bo zajtrk!

Staro pravilo: Znebite se ogljikovih hidratov.
Ko človek pogleda prehransko piramido in vidi, da je njeno pritličje polno ogljikovih hidratov, se lahko temu pravilu samo začudi, saj so ogljikovi hidrati osnova uravnotežženega prehranjevanja.

Novo pravilo: Pri izbiri ogljikovih hidratov bodite bolj selektivni.
Je žže res, da so nekateri ogljikovi hidrati boljšši od drugih. Prednost pred belim kruhom, sladkimi kosmiči in sladkarijami vsekakor dajte polnozrnatim žžitom, zelenjavi in stročnicam. Torej namesto, da se ogljikovim hidratom odpoveste, bodite pri užživanju le-teh, samo bolj selektivni.

Staro pravilo: Odpovejte se vsem najljubššim žživilom, ki redijo.
Pogosta praksa, ki pa praviloma vodi v neuspeh. Popolnoma nerealno je pričakovati, da se boste odrekli najljubšši torti, jabolčnemu zavitku ali čokoladi. Takoj, ko boste ta žživila okarakterizirali, kot slaba, si jih boste toliko bolj žželeli.

Staro pravilo: Jejte, kar vam pašše, a ostanite zmerni.
Namesto, da se odpovedujete vašši najljubši hrani, si samo nekoliko omejite količine tistih žživil, za katere veste, da niso ravno v skladu s smernicami zdravega in uravnotežženega prehranjevanja. Namesto, da pojeste celo vrstico čokolade, si zjutraj naribajte nekaj čokolade na kosmiče. Namesto treh kepic sladoleda, si privošščite ledeno kavo z zgolj eno kepico sladoleda. Imejte se radi in si ne odrekajte žživil, ki jih tako obožžujete.  

Za hujšanje s pravilno prehrano nikjer ne piše, da si ne smete pomagati s prehranskimi dopolnili. A, če imate namen uporabiti za hujšanje prehranska dopolnila, potem je dobro, če veste katera prehranska dopolnila hujšanju dejansko tudi pomagajo.

Zdaleč najučinkovitejše prehransko dopolnilo za hujšanje je Garcinia Cambogia. Sicer pa mnogi za hujšanje uporabljajo tudi goji jagode, pa chia semena, pa glukomanan, ketone maline in podobno. 

Dobro preverite prehranska dopolnila in o učinku povprašajte ljudi, ki so z njimi že shujšali.

Kot vidite, nova pravila temeljijo na zdravi pameti in so tako lažžja za upošštevanje. Spošštujte potrebe svojega telesa in upošštevajte pravila uravnotežženega prehranjevanja, predvsem pa svoje navade spreminjajte postopoma in videli boste, da lahko žže z malimi spremembami dosežžete velike rezultate.

Hujšanje s pravilno prehrano naj vključuje ribe. Preberite si zgodbo našega Mirota na prvi strani. Ali si oglejte video kjer je prikazano hujšanje s pomočjo rib:

Priporočamo: top 26 medicinskih nasvetov za hujšanje, ki dejansko slonijo na znanstvenih raziskavah (angleško besedilo)