Zakaj seo in vsebinski marketing nista lahka?

Če smo na naši spletni strani že pisali o tem katera prodajna pot prinaša največ posla in smo pri tem omenjali SEO, si poglejmo v tem prispevku Zakaj seo in vsebinski marketing nista lahka?

Bolj kot pišem, bolj kot se pogovarjam in bolj kot sodelujem v debatah o spletnih nastopih podjetnikov, bolj ugotavljam, da je tisti možakar, ki je pred časom na Financah razlagal, da vsebinskega spletnega marketinga za par fičnikov, ni vredno dajati lokalnemu ljubiteljskemu piscu, imel prav.

Vsebinski (spletni) marketing ni hec za čez noč.

Kaj je SEO optimizacija spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani, imenovana tudi SEO, je sklop/niz aktivnosti, ki jih izvajamo na svojih internetnih straneh, z namenom, da iskalnim pajkom pomagamo bolje razumeti vsebino spletne strani. Boljše kot spletni pajki razumejo vsebino spletne strani, bolj kakovostno, kot je spisana vsebina na spletni strani in več kot povezav kaže na vsebino na spletni strani, boljše je posledično spletna stran, uvrščena višje v iskalniku (Google).

Zapisano po domače, gre pri optimizaciji spletnih strani, za izboljšanje vidnosti spletišča oz. spletne stran na iskalnikih. Metode za seo oz. spletno optimizacijo se delijo na onsite seo optmizacijo, offpage seo optimizacijo ter tehnični seo, sicer pa je iz vidika optimizacije spletnih strani, v prvi vrsti potrebno biti pozoren na indeksiranje spletne strani, na to, da pomotoma ali namensko ne preprečujemo spletnim pajkom, da obiščejo našo splento stran, hkrati pa, da izvajamo tiste metode, ki pomagajo izboljševati vidnosti internetne strani.

SEO oziroma spletna optimizacija se deli na t.i. bele seo metode (white hat) seo in črne (black hat) seo metode, pri čemer k črnim SEO metodam sodijo aktivnosti, ki jih spletni pajki uvrščajo med prepovedane metode.

Optimizacija spletnih strani postaja iz leta v leto bolj pomembna, saj plačljivo spletno oglaševanje postaja iz leta v leto držaje, a je za splošen spletni in prodajni uspeh internetnih strani, preko povečevanja vidnosti v iskalnikih, ključna dobra in temeljita priprava seo načrta oz. t.i. SEO strategija. Ki jo vse več podjetij že obravnava kot osnovno trženjsko strategijo svojega spletnega nastopa oz. prodaje preko interneta. Dodatno: Optimizacija spletnih strani iz prakse

Zakaj seo in vsebinski marketing nista lahka?

Razložim zakaj tako mislim:

  • če bi bil, bi spletni uspeh strani moral v povprečju biti boljši kot je
  • če bi bil, bi konstantno spletno bloganje in vera v uspeh preko njih, morala biti v porastu. Pa kot vemo, oboje pada. Tako število teh, ki verjamejo v blogovski spletni kanal, kot teh, ki suvereno zatrjujejo, da skozi blogovski kanal, žanjejo.
  • če bi bilo “so easy”, zakaj potem vsi večji in po desetletja izkušeni blogerji (katerih spletni uspehi temeljijo tudi na “blog” kanalih), v svojih nastopih vseeno ne pozabijo opozarjati, da dober spletni marketing mix sestavlja še sociala, ppc, emailing, infografike, kakšen poskus viralne igrice in še kaj.

Kljub temu, če dam na stran vso tehnično znanje SEA (ki ga ni malo in, ki ga najbrž ni modreca, ki bi upal trditi, da je osvojil vse), še vedno ostaja “težavica” v vsebini…

Da pokažem kako velika, bom dal primer. From real web work.

Na kaj vse boste morali misliti, medtem, ko sestavljate vsebine za spletni marketing (ob domnevi, da tehnikalije SEO zakonitosti, že obvladate)?

p.s.: don’t get scared :). Cel prispevek je v pomoč.

Zakaj seo in vsebinski marketing nista lahka?

Vse se začne s tem zakaj pišete in na koga ciljate s prispevkom.

Se globoko opravičujem, ker je spodnji primer iz zadnjega našega (odprtega) mizarstvo.si projekta… (a kaj hočemo, da si ne nakopam obtožb, da koga obrekujem, je najboljše kazati  kar našo zgodbo. Pa še pristna bo :))

Recimo, da sem pred nalogo, da moram spisati prispevek (dolžina načelno nepomembna, vse dokler je nad 300 besed) za naročnika, ki izdeluje vrtne garniture. Komur se ljubi, naj za hec preklopi na to delo, ostali gremo v siciranje tega kaj je pri tem pomembno, kar naprej.

Iskanje primerne ključne besede

Da bi kar na vrat na nos pisal na ključno besedo “vrtne garniture” mi ne pade na pamet. Zakaj?

Ker, kljub razumevanju tehnikalij SEA, kot jih poznam danes, ne bom s člankom niti približno tam kjer želim biti. Recimo, da za ta članek (in vse ostale) želim biti na prvi strani Googla.

Konkurenca na “vrtne garniture” ni majhna (na kaj pa je? :)).

Človek samo pogleda plačnike in mu hitro postane jasno, da s te moke ne bo kruha.

Drugo:

Če se že gremo bloganja (in v tem primeru ne spletne trgovine), se bo treba o vrtnih garniturah tudi nekaj naučiti. Ne moreš prodajati nečesa, o čemer nimaš treh čistih. To se najbrž strinjamo, kajne?

Torej, preden se sploh človek loti ustvarjanja “tekstovne” vsebine na temo “vrtnih garnitur”, je najmanj higiensko spodobno, da o njih nekaj drobnega prebere in razume.

Zato je drugi pogoj dobrega vsebinskega (tekstovnega) nastopa research. Za štart in za en prispevek ni potrebno ravno doktorska dizertacija in tromesečni študij. Ampak nekaj, toliko, da dobiš “meso”, da lahko začnejo prsti teči, pa že.

vsebinski marketing

Še preden se lotim iskanja neke druge besedne zveze (ki ni “vrtne garniture”), bo potrebno razmisliti komu sporočam in kaj je namen sporočila.

Brez nerodnega pohajkovanja kot maček okoli vrele kaše – namen besedila je prodati (namen tega besedila in pravzaprav vseh, ki jih ustvarjamo na mizarstvo.si).

Komu prodati?

Najlažje do odgovora na to pridem tako, da se (še pred pisanjem vsebine), sploh vprašam kaj za vraga vtipka potencialni kupec, ki kupuje vrtno garnituro.

Recimo, da sem to sam. Kaj bi vtipkal v Google?

Pozor: odgovor moram najti v razponu treh do petih besed.

Nikakor ene ali dveh (ker sem premajhen palček, da bi z novim e projektkom sploh smel upati na kak soliden rezultat).

Prešinejo me prebliski:

  • izdelava lesenih vrtnih garnitur
  • poceni lesene vrtne garniture
  • ugodne vrtne garniture (ta mi že ne diši popolnoma)

Da ne zgubim volje in preveč energije za premetavanjem besed (in, da kljub moji domišljiji vseeno ne pihnem čisto mimo), si pomagam z Google instant zadetki.

V Google vtipkam široko besedno zvezo “vrtne garniture”, prijatelj v nesreči, tovariš G, pa mi na koncu zadetkov na prvi strani ponudi “long tail” ideje:

Zberem eno, ki se mi najbolj “dopade”.

Pozor: ne eno v tri dni, ampak tisto, ki je najbližje programu prodaje naročnika. Se pravi: ne bom ravno prvega prispevka na temo vrtnih garnitur pisal s ključno besedo “vrtne garniture merkur”, ker to najbrž vtipka nekdo, ki išče vrtno garnituro iz Merkurja.

Kaj pa vrtne garniture akcija? Ta bi lahko bila (čeprav sem se po pregledu konkurence in mojem občutku kje se znam uvrstiti odločil, da še malenkost razširim ključno besedo).

Ok. Zdaj jo imam. Ključno besedo namreč.

Pisanje prispevka

Prvi fokus:

Ob pisanju vam ni potrebno paziti na SEO tehnikalije. I did it long time, ni dobro. Povem iz izkušenj.

V mislih imejte samo eno:
Kaj išče ta, ki je vtipkal vašo izbrano ključno besedo? Kaj ga zanima?

In pišite (ali prikazujte slike ali videe, infografike ali karkoli pač) ocenjujete, da nekdo, ki je vtipkal vašo ključno besedo, pričakuje, da bo našel.

Moj primer:

izbrana ključna beseda = poceni lesene vrtne garniture

Sklepam, da nekdo, ki vtipka (najde torej motiv, da napiše v Google tako dolgo besedilo), je vroč. Čimprej hoče videti slikce, čimprej želi odgovore na neka osnovna vprašanja.

Hot trick: da ga zadržite na strani (in za primer, če vprašanj sam nima definiranih), začnite sami svoje besedilo z vprašanji. Kot podnaslovi.

Deluje. Izmerjeno.

In še nekaj: če bi obiskovalec sam imel vprašanja v glavi, bi najbrž tudi ta vprašanja vtipkal v Google. In ne vaše ključne besede.

Zato. Fokus vašega pisanja vsebine za prispevek mora biti ves čas usmerjen v to, da v besedilu (slikah, videih, skratka vsebini), odgovarjate na njegova vprašanja.

Možne napake pri tem:

  • ne sklepajte na pamet, da ga zanima cena (tak bi najbrž vtipkal vrtne garniture cena, se vam ne zdi?)
  • ne opisujte zgodbice o tem in onem, o vaših izkušnjah in 300 drugih rečeh (da nabijete potrebno število besed za vaš preljubi SEO). He is not interested. 

Ljubi Jezus… vtipkal je “poceni lesene vrtne garniture“, dobil pa vaš spis o razočaranju v ljubezni in, da ste tik pred ločitvijo.

(btw: vse kar pišem, pišem iz lastnih napak, tako, da …. mirno kri… :))

off topic: link na exact besedno zvezo sem naredil, ker sem z zgornjim člankom sicer na prvi strani Googla, ampak na šele petem mestu. Testiram ali ta exact misli kaj pomagati, da bom še kaj višje.

Gremo naprej.

Spišemo prispevek. Na koncu ni razloga, da ne povabimo k oddaji kontakta.

Pravzaprav nasprotno.

Če ste se z vsebino maksimalno potrudili in čutite, da dodajate vrednost bralcem in obiskovalcem, ste dolžni na koncu jih pozvati kaj si mislijo o vas ali, da vas kontaktirajo.

Just don’t do this with tricks.

Samo ne delajte tega s triki.

Bog ne daj, da leti nek “popup” mimo ali, da me nekje nekaj nagovarja na vsiljiv način kaj naj naredim. Ni potrebe.

Kot tudi ni potrebe, da skrivate, da prodajate.

Če ste sestavili vsebino kot se šika za človeka, ki vtipka vašo ključno izbrano besedno zvezo, boste mirne vesti preprosto pozvali tistega, ki vas je prebral, da vas še kontaktira.

Če, on the other hand, prodajate mačka v žaklju (samo toliko, da prodate) ali pa pišete zato, da nabijate promet…. to je druga zgodba. Ne vredna te razprave.

Gremo naprej.

Zgodba še namreč ni končana. Sorry :).

Še vedno imamo v mislih ključno besedno zvezo. Če je ta “poceni lesene vrtne garniture”, potem naš meta opis najbrž ne bo:

“lesene vrtne garniture so enkratne za uporabo in vsi jih radi uporabljamo in bla, bla, bla….”

Udarimo direkt:

Recimo tako:

Poceni lesene vrtne garniture. Brezplačna dostava po celi Sloveniji, hitra izdelava in neobvezujoča ponudba tukaj.

Boljše, ne?

Kaj pa SEO naslov?

Ta tudi ne bo: “prečudovite ideje za vrtne garniture (ker takšno besedilo obiskovalca vabi, da si ogleda ideje). A izbrana ključna besedna zveza je namenjena nekomu, ki išče in je vroč za nakup. Ne za ideje.

What else?

Zgodba z vsebinskim marketingom se tudi tu ne konča.

Zdaj je treba najti dober naslov prispevka, ki bo sodil v celotno zgodbo spletne strani na kateri bo ta prispevek objavljen.

Lahko je sicer naslov kar sama ključna besedna zveza, a ni nujno, da iz oči vseh prispevkov na blogu na vaši strani, sodi smiselno zraven.

Zato o tem dobro razmislite.

Potem bi ta članek radi začeli promovirati. Recimo na sociali.

Tja ne boste najbrž vdrli z meto in SEO naslovom, ki ste jih namenili organskemu prikazu v Googlu. Ker vemo, da sociala ne služi za prodajo.

Se pravi, nov naslov in nov meta za Facebook, Google plus in drugo.

Kaj še?

Šele potem boste pomislili na SEO tehnikalije. Ne prej.

Sicer zna biti, da bodo SEO merilci, če boste vse to upoštevali, kar sami od sebe pokazali zeleno luč, če ne pa boste pač še “malenkost” popravljali članek dokler ne bo ok.

Nato boste želeli vedeti kako dobri ste pri svojem delu. Seveda, ker ste super neučakani, in zaradi svojega pridobivanja občutka kaj delate prav in kaj ne, boste prispevek potisnili čez Googlebot in čakali na rezultat.

Čas za hitro kofe 🙂

In pogled k rezultatom.

Če vam je mar, da ste vse boljši, si boste te rezultate beležili. Just to see if you can do better.

Model oglaševanja na mizarstvo.si je narejen tako, da te rezultate celo kažemo potencialnim naročnikom.

Tu in tam smo dobri, tu in tam pihnemo mimo, važno pa je, da svoje delo spremljamo.

Da ne pozabim:

Glavni razlog zakaj mislim, da SEO in vsebinski marketing sploh nista tako lahka, pa ni v tem, da:

  • se je treba naučiti in spremljati non stop SEO nove zakonitosti in muhe tovariša G.
  • niti, da pazite na vse zgoraj našteto….

Ampak,

v disciplini in potrebnem času, da vse to na dolgi rok spremljaš in izvajaš.

Hec.. dosti jih čez različno hitre in boleče muke ugotovi kaj je potrebno delati.

Žalostno pa, da hkrati tudi ugotovijo, da je dela preveč.

Uspešno, my friends.

Oznake besedila: Zakaj seo in vsebinski marketing nista lahka?