Zelišča za mehur so plahtica, rman in druga

Rman, preslica in zlata rozga so ene najbolj pogostih rastlin, ki jih najdemo v Sloveniji rasti prosto v naravi. Vsa tri zelišča so pomembna pri zdravljenju težam s sečili in jim pravimo kar zelišča za mehur. Rman in njivska preslica sta pomembna predvsem za mehur, med tem ko zlata rozga deluje bolj na ledvica. Predvsem pomagajo tople stoječe kopeli pri vseh treh zeliščih. Poleg tega pijemo iz njih pripravljene čaje, predvsem poparke. Lahko pa se lotimo tudi priprave ekstraktov, ki jih sicer lahko kupimo tudi v lekarni. Ko pripravljamo kopeli ne pozabimo niti na kuhinjsko sol, ki tudi pomaga pri težavah z mehurjem.

Več informacij: Zdravilne rastline Rožma.si

Zelišča za mehur

Njivska preslica je zdravilno zelišče, ki ga najdemo po celi Sloveniji

Kot vsako zelišče, ima tudi njivska preslica desetero ljudskih imen. Od teh so nekatera tudi povsem nerazumljiva, narečna (1): žabna, hvorst, raba, rabozel, voščec… V Sloveniji najdemo 9 vrst preslic in le ena med njimi je primerna za uporabo v čajih in drugih zdravilnih pripravkih. To je njivska preslica, ki se od ostalih loči po dolžini nodijev, po obliki stebla in po mestu rasti plodnega poganjka. Na njivski preslici namreč nikoli ne vidimo, da bi plodni poganjek rasel na sterilnem poganjku, ampak gre za dve različni tvorbi, ki izraščata v dveh časovno ločenih časih. Nasprotni znaki se pojavljajo pri močvirski preslici, zato ju je relativno preprosto ločiti med seboj.

Zelišča za mehur so lahko težko prepoznavna

Ni pa tako tudi z drugimi vrstami preslic, ker so ločevalni znaki lahko zelo podobni si med sabo. Če niste prepričani v pravilnost taksonomske določitve, potem je bolje, da nabiranje prepustite strokovnjaku. Za ta namen obstaja tudi vrsta delavnic, kjer vas bodo izučeni zeliščarji in nabiralci poučili o pravilnosti vaše izbire. Zato vas spodbujamo, da se prijavite na eno izmed teh delavnic. Še bolj priporočljivo pa je, da se pred delavnico odpravite v naravo in si v njej naberete različne vrste preslic. Tako boste na sami delavnici laže prepoznali pravo vrsto, to znanje ohranili tudi za naprej in si nabrali svoja zelišča za mehur.