Kako pripravimo ingverjev čaj za prehlad?

ingverjev čaj za prehladIme ingver izhaja iz sanskrtske besede, ki v prevodu pomeni  s telesom kot rogovi. Kitajska tradicionalna medicina ingver že stoletja uporablja za lajšanje različnih zdravstvenih tegob. Najbolj učinkovit in priljubljen je ingverjev čaj za prehlad, ki ga pijemo za preprečevanje in zdravljenje gripe ali prehlada.

V zadnjih desetletjih se je ingverjev čaj in tudi ostali izdelki iz ingverja, posebej uveljavil v alternativni medicini. Pri ingverju uporabljamo korenino, lahko svežo ali posušeno. Na tržišču je tudi ingver v prahu, ingverjev sirup, liker in masažna olja z ingverjem.

Aktivne sestavine v ingverju ohranjajo svojo učinkovitost ne glede na to, v kakšni obliki ga uživamo. Vendar bomo največ za svoje zdravje naredili, če bomo za čaj ali kakšen drug pripravek, uporabili nastrgano, svežo ingverjevo korenino.

Recept za ingverjev čaj za prehlad

Ingverjev čaj za prehlad, je učinkovit tudi pri slabosti, tako bolezenski, kot potovalni. Za pripravo čaja, olupimo in nastrgamo nekaj centimetrov dolgo svežo ingverjevo koreniko. Prelijemo jo z dvema skodelicama vode, postavimo na ogenj in zavremo. Korenino kuhamo od dvajset do trideset minut na zmernem ognju. Nato čaj precedimo in po želji dodamo žličko medu. Pri prehladu in gripi, pijemo trikrat na dan po eno skodelico čaja. Pijemo ga počasi, po požirkih.

Ingverjev čaj za lajšanje težav pri sindromu razdražljivega črevesja

Z ingverjevim čajem si lahko tudi močno olajšamo težave pri sindromu razdražljivega črevesja. Pol žličke sveže, nastrgane korenike, prelijemo s skodelico vroče vode in pokrijemo. Pustimo stati deset minut in nato precedimo. Pri hudih težavah, moramo za resnično olajšanje bolečin, popiti najmanj štiri skodelice čaja na dan. (a)

Čeprav lahko ingver uživamo vsak dan in ne ogroža našega zdravja, vseeno velja nekaj previdnosti. Prevelike količine zaužitega ingverja, lahko sprožijo neprijetne stranske učinke, kot je aritmija ali celo depresija. Nosečnice in doječe mamice, se morajo o uživanju ingverjevega čaja posvetovati s pediatrom. Ingver ni primeren za otroke mlajše od veh let, pri starejših pa se raje vseeno posvetujmo z zdravnikom.

Ko že govorimo o črevesju in čiščenju telesa, vam bo najbrž uporaben tudi prispevek z naslovom Kaj lahko za čiščenje jeter naredite danes?