Super recepti z ingverjem!

recepti z ingverjemRecepti z ingverjem so preprosti za pripravo, zato lahko večino pripravkov naredimo sami doma. Običajno uporabljamo svežo ingverjevo koreniko, vendar poznamo tudi recepte, kjer lahko uporabimo posušeno koreniko ali ingver v prahu. Sveža ingverjeva korenika ima zelo močan okus, ki je nekoliko pekoč.

Vonj in okus ingverja, določajo hlapljiva eterična olja, ki jih je v ingverjevi koreniki tudi do 3%. Iz sveže korenike lahko naredimo mnoge pripravke, ki so namenjeni lajšanju raznih zdravstvenih težav. Najpogosteje pripravke iz ingverja uporabljamo pri prehladnih obolenjih, za krepitev imunskega sistema, za lajšanje prebavnih motenj in pri slabosti.

Najbolj poznan je seveda ingverjev čaj, poznamo pa tudi ingverjev sirup, liker in masažna olja. Pripravimo lahko tudi obkladke in kopeli, ki pomagajo pri bolečinah in raznih težavah s kožo. (a)

Najbolj poznani recepti z ingverjem

Ingverjevo koreniko največ uporabljamo za pripravo čaja, manj poznani so drugi pripravki iz te čudovite rastline. Poglejmo si nekaj največkrat uporabljenih receptov:

Ingverjev liker

Za pripravo ingverjevega likerja, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 žlice sveže, nastrgane ingverjeve korenine
  • 2 dcl vode
  • 2 dcl medu
  • žlico nastrgane limonine lupine
  • 3 dcl viskija

V večjo posodo damo vodo in med, ter vse skupaj zavremo. Mešanico pustimo vreti približno pet minut, med vrenjem ves čas odstranjujemo peno, ki se naredi na vrhu. Nato primešamo nastrgano ingverjevo koreniko in limonino lupino in pustimo vse skupaj vreti še pet minut. Po tem času posodo odmaknemo z ognja in počakamo da se ohladi. Ohlajeno tekočino prelijemo v temno steklenico in prilijemo viski. Steklenico za mesec dni postavimo v temen prostor. Po tem času liker precedimo na ga še za dva tedna postavimo nazaj v hladen in temen prostor. Po dveh tednih, je liker primeren za uživanje. Pijemo ga hladnega, pomaga lajšati želodčne težave. 

Ingverjev sirup

Štiri žličke olupljene in nastrgane ingverjeve korenike damo v posodo, prilijemo dve skodelici vode in kuhamo pol ure. Nato dodamo 240 gramov sladkorja, ki ga lahko po želji nadomestimo z medom. Mešanico kuhamo še tako dolgo, da se zgosti. Še topel sirup nalijemo v manjše, temne stekleničke in dobro zapremo. Sirup uživamo po majhnih žličkah, lahko tudi nekajkrat na dan. Pomaga pri prehladnih obolenjih in težavah s prebavo. Ingverjev sirup, se odlično poda k črnemu čaju.