Najbolj popularne sobne rastline tega leta

Vprašanje za 5 točk!

Odgovor pa sila preprost. Če vsaj malo spremljate družbena omrežja, boste hitro znali ugibati, da je to ali monstera ali evkaliptus. … No, mi pravimo, da je to kar monstera. Pa vendar, monstera ni le ena – mosnter je kar preko 40 vrst. A le nekatere njih so pri nas tako zelo popularne in seveda ne moremo trditi, da bi tudi vseh 40 vrst uspevalo v našem stanovanju. 

Ampak, če ste za, pa lahko opravimo kakšen eksperiment? Kaj pravite, 40 monster v stanovanju? To bilo bilo super. Če je kdo za, naj se oglasi! 

 

sobne-rastline-2

 

Sicer pa v splošnem velja – in k temu je verjetno pripomogla tudi korona, so sobne rože v zadnjem letu ali dveh res pridobile na svoji veljavi. So pravi hišni ljubljenčki. In kdor ne mara dlakavih, se bo zagotovo bolj posvetil tem. 

Naraslo je število ljubiteljev sobnih rastlin. In vedno več je tistih, ki nimajo le ene ali dveh, ampak so stanovanja spremenili v prave zelene oaze, opremljene z mnogimi zelenimi lepoticami! In torej, katera je najlepša in najbolj priljubljena v deželi tej? Monstera bo prvi odgovor. 

Spoznajmo jih, monstere torej, natančneje tri njih, ki so na prvih mestih po priljubljenosti. 

 

Monstera deliciosa ali navadna monstera

 

monstera-deliciosa

 

Lahko ji rečemo navadna monstera, a še je daleč od navadne rastline. Njen cvet je res fascinanten, predvsem pa velik – in edini izmed vseh monster, ki je tudi užiten. Torej, ne razumemo točno, zakaj so ji pripisali pridevnih navadna. Mogoče je to le malce neroden slovenski prevod. 

Ta zanimiva krasotica z mesnatimi zelenimi listi, je nekdaj že opremljala marsikatero stanovanje, pa potem šla malce v pozabo. A spet prišla nazaj, v vsej svoji veličini. Navadna monstera ali Monstera deliciosa je preprosta sobna rastlina, ki za svojo rast ne potrebuje veliko in od vas ne bo zahtevala preveč. Bo pa na vas vplivala zelo blagodejno in pozitivno. 

V španskem jeziku bi jo prevedli kot okusno. To pa pritiče plodovom, ki jih ta monstera v svojem okolju naredi zelo pogosto. In, ne, ne zanašajte se na upe, da jih bo obrodila tudi pri vas doma. Razen če ji zares ne ponujate odličnih pogojev za rast – veliko vlage in temperature vedno nad 15 stopinj. Tropsko ozračje, to je njen dom.

Ta, pravzaprav, posebna in ne navadna lepotica, bo rasla hitro – če ji boste le zagotovili prostor in dobre pogoje za razvoj. Razvajala vas bo s svojo prezenco, ki je zares daleč od navadne!

 

Monstera Adansonii ali opičji obraz

 

monstera-adansonii

 

Še ena monstera in še eno zanimivo ime! Monkey Leaf monstera. Torej, opičji list ali tudi opičji obraz, smo jo po poimenovali pri nas. 

Tudi ta vrsta monstere je preprosta za vzgojo in nič zakomplicirana za skrb. Prijazna do skrbnika. Bodite le zmerni pri njenem zalivanju, ker je rada nagnjena k koreninski gnilobi. To lahko zlahka rešite – vedno preden jo zalijete, preverite zemljo s prstom. Če je še vlažna, počakajte še kak dan ali dva. Raje manj kot preveč.

Monstera Adansonii ali opičji obraz je priljubljena zaradi svojih zanimivih listov in je nadvse priljubljena sobna rastlina za začetnike. Težko bo kaj šlo narobe – no, vedno lahko kaj gre, ampak, verjemite ta vrsta monstere je strpne narave in zelo vzdržljiva. Pazite le na njeno zalivanje, pa bo vse ok!

 

Rhaphidophora Tetrasperma ali monstera minima

 

rhaphidophora-tetrasperma

 

Monstera, ki pravzaprav ni monstera. To monstera minima. Veliko ljudi jo šteje v skupino monster, a pravilno bi bilo, da rečemo, da jo uvrščamo med sobne rastline, ki spadajao v skupino Aracaea.

Zakaj je zanimiva? Ker raste bočno. Ja, res. Ko jo boste imeli doma, jo boste z zanimanjem opazovali kako se vzpenja in premika. Njen način rasti je res nekaj posebnega in ga boste težko opazili pri sobnih rastlinah. Verjetno je to posledica gibanja v naravi, ki se ga ne otrese tudi ko ji ponudimo zavetje doma. 

Bolj ji prija senčna kot sončna lega. Je zelo hitro rasti. Nekoliko jo boste upočasnili, če jo boste obrezovali ali jo postavili bolj na sončno stran stanovanja. V naravi zraste kar do 5 m. Nekaj manj bo desgla v našem domu – a vendar, če se dviga in dviga ji ne pozabite zagotoviti opore. 

 

Sobne rastline: pozitivni vplivi

Sobne rastline imajo res močan vpliv na naše počutje. Hkrati nam dajejo občutek zavetja in varnosti, pa tudi kličejo nas k rutini oziroma k skrbi. Če zanje ne bomo vestno skrbeli nam ljubezni ne bodo vračale nazaj. Vsekakor pa nudijo win-win situacijo. 

 

sobne-rastline

 

Zelene oaze rastlin v stanovanju nas pomirjajo, čistijo zrak in hkrati dekorirajo naša stanovanja. Če boste samo premaknili nekaj rož v vašem stanovanju, pa bo le to dobilo popolnoma drugačen izgled in na novo zadihalo. 

Zato: sobne rastline so naše nove ljubice! Skrbite za njih, pa ne boste nikoli brez ljubezni!