Kako se občuti anksioznost?

Kako se občuti anksioznost?

V tem prispevku podrobneje opisujemo, kako se občuti anksioznost. V njem boste našli štiri odgovore na vprašanja, ki si jih postavlja veliko ljudi, in sicer: kako pomiriti anksioznost, ali anksioznost izgine, če jo ignoriramo, ali je moja anksioznost moja krivda in ali moja anksioznost mine z leti?

kako se občuti anksioznost

V nadaljevanju prispevka, boste torej izvedeli…

Kako pomiriti anksioznost?

Anksioznost lahko pomirite z uporabo EFT tehnike. Pri EFT tehniki gre za nežno tapkanje s konicami prstov po točkah za tapkanje (določenih akupunkturnih točkah po obrazu, na vrhu glave in na zgornjem delu telesa). Predno začnete tapkati po omenjenih akupunkturnih točkah, skušajte ugotoviti oziroma bolj jasno definirati sledeče:

  • ali pri občutenju anksioznosti lahko izpostavite kakšnega od telesnih simptomov anksioznosti, ki ga čutite (tiščanje v prsih, stiskanje pri srcu, vrtoglavica, pritisk v glavi, slabost, bolečine v želodcu, bolečine v mišicah,…)

Slika: Tiščanje v prsih je eden izmed pogostih fizičnih simptomov anksioznosti.

  • ali pri občutenju anksioznosti lahko bolj konkretno definirate, kakšna občutja vam anksioznost povzroča (tesnobo, nervozo, zaskrbljenost, napetost, živčnost,…).

Zelo pomembno je in najboljše rezultate boste s tapkanje dosegli takrat, ko boste svoja občutja jasno opredelili.

Če v tem trenutku čutite tiščanje v prsih, bo postopek tapkanja takšen:

Oblikujete stavek: »Kljub temu, da me tišči v prsih, se imam rad in se sprejemam«. Ko izgovarjate ta stavek, istočasno tapkajte po karate točki, ki se nahaja na roki (na strani dlani). Tapkajte in stavek ponovite 3x. Nato nadaljujte s tapkanjem po akupunkturnih točkah in obenem ponavljajte »tišči me v prsih«. Tako tapkajte v primeru zaznavanja fizičnih simptomov, podoben stavek pa oblikujte tudi, ko gre za občutja. Če ste nervozni rečete in zraven tapkate po karate točki: »Kljub temu, da sem nervozen se imam rad in se sprejemam«. Nadaljujte s tapkanjem po akupunkturnih točkah rekoč: »nervozen sem«.

Po enem ali nekaj krogih tapkanja, bo fizični simptom ali občutje, ki je tipično za anksioznost, izgubilo na jakosti in konkretni aspekt anksioznosti bo popustil.

Ali anksioznost izgine, če jo ignoriramo?

Anksioznost je duševno stanje, ki tako kot katero koli drugo stanje duha ne izgine, če ga ignoriramo. Tako kot sama po sebi ne mine tesnoba ali depresija, tudi anksioznost ne mine. Če jo ignoriramo pomeni, da nismo dovolj zreli, da bi si iskreno priznali, da imamo težavo, s katero se je potrebno soočiti, ugotoviti, zakaj je nastala in poiskati pomoč. Najslabše je, če težavo odrivamo, pri anksioznosti pa je tako, da lahko preraste v tako velik problem, da nam bo onemogočil kakršno koli udejstvovanje in opravljanje svojih nalog. Veliko ljudi, ki trpi za anksioznostjo, pride na točko, ko zjutraj niso več sposobni vstati iz postelje.

Z anksioznostjo se je potrebno začeti ukvarjati in jo razrešiti čimprej. Prvi znaki, ki jih pri sebi lahko opazimo so znaki tesnobe, ki tudi povzroča duševno nelagodje, saj povzroča občutenje bojazni, zaskrbljenosti,… Tesnobni ljudje svojo težavo velikokrat opišejo, kot da občutijo cmok ali kepo v grlu ali želodcu. Raziščite, kaj je tesnoba, če v sebi zaznavate podobna občutja in si čimprej poiščite pomoč.

Zelo dobro in predvsem učinkovito pomoč vam nudi EFT terapija, ki poišče prave vzroke nastanka tesnobe in anksioznosti in jih tudi trajno odpravi. Želimo vas vzpodbuditi k temu, da čimprej poiščete pomoč in da tovrstnih duševnih stanj ne ignorirate, saj si s tem delate veliko škodo, obenem pa zamujate priložnosti, ki vam jih ponuja življenje, ki vas vabi, da ga ne oblikujete na podlagi svojih strahov.

Ali je moja anksioznost moja krivda?

Anksioznost ni vaša krivda. Takšno interpretiranje vašega duševnega stanja je velika napaka, saj si s tem nehote delate še večjo škodo. Potrebno je vedeti sledeče: vsakdo se rodi v določeno družinsko okolje, v katerem začenja prevzemati podzavestne vzorce (na primer manjvrednosti), ki jih starši ali skrbniki nevede prenašajo nanj. Prevzemati začne tudi podzavestna prepričanja, ki so rezultat tega, kako oseba razume, kar se okoli nje dogaja (npr. življenje v pomanjkanju), na kakšen način se dogaja (npr. konflikti,…)…  Če torej otrok živi v okolju, kjer je prisotnih veliko prepirov, če v domačem okolju prevladuje zaskrbljenost za to, kako shajati iz meseca v mesec in če ob tem starši nanj prenašajo še vzorec manjvrednosti, se lahko zgodi, da bo ta otrok v prihodnosti trpel za tesnobo ali anksioznostjo.

anksioznost

Slika: Anksioznost se lahko razvije pri ljudeh, ki so kot otroci živeli v ne vzpodbudnem okolju, kjer je bilo prisotnega veliko strahu, zaskrbljenosti, konfliktov,…

Okolja, v katerega se rodimo, ne izberemo sami in tudi namen staršev ni, da bi nam predali tovrstno zapuščino. Zagotovo vsak starš skuša po svojih najboljših močeh za svojega otroka narediti le vse najboljše. Žal pa splet okoliščin povzroči raznovrstne težave, v katerih je potrebno odraščati in žal se na nas prenesejo tako dobri in pozitivni vzorci, kot tudi slabi in negativni. Kot pa že rečeno, je najpomembneje: ne smejo nas ustaviti, ne smemo misliti, da jih je nemogoče premagati in odpraviti tovrstne težave.

Ali moja anksioznost mine z leti?

Anksioznost z leti načeloma ne mine. Če znaki anksioznosti niso premočni in nam življenje ne bo prineslo večjih preizkušenj in napora, lahko z neko milo obliko anksioznosti preživimo. Vsi pa vemo, da je v stalni zaskrbljenosti, napetosti, nervozi in podobnem duševnem nelagodju zelo naporno živeti. Vemo tudi, da nihče ni izvzet pred tem, da ne bi doživljal stresa in stresnih situacij. Če je v vas nakopičenega že veliko stresa, če ste doživeli že veliko bolečega in če se stres in stresne situacije še kar naprej kopičijo, anksioznost lahko preraste v t.i. generalizirano anksiozno motnjo, za katero je značilna stalna tesnobnost, zaskrbljenost in napetost. Poleg generalizirane anksiozne motnje pa poznamo še več vrst anksioznih motenj. Poznamo socialno anksioznost (strah pri stikih z ljudmi), agorafobijo (strah pred odprtimi prostori), posttravmatsko stresno motnjo (anksiozna reakcija, do katere pride zaradi doživetega izredno travmatičnega dogodka), panično motnjo (doživljanje paničnih napadov), specifične fobije (npr. strah pred samoto, temo, višino,… stvarmi, ki načeloma niso nevarne) in druge.

anksiozna motnja

Slika: Anksiozna motnja lahko zaobjema strah pred ljudmi, strah pred odprtimi prostori, doživljanje paničnih napadov, raznih specifičnih strahov,… Potrebno jo je prepoznati in poiskati pomoč.

Glavni simptom anksioznih motenj je tesnobnost, zato je prav, da poiščete pomoč in anksiozne motnje odpravite. Čakanje, da bo anksioznost (ali kakšna druga anksiozna motnja) z leti izginila, ni rešitev. Četudi trenutno živite v mirnejšem obdobju življenja, se bo vaša tesnobnost, zaskrbljenost, napetost ponovno izrazila ob vsaki malo bolj stresni situaciji.

Vir:

1 – What Anxiety Really Feels Like – Healthline