ALI ZNAMO PRAVILNO PITI ZELENI ČAJ?

Tukaj so napisani nekateri napotki za pravilno pitje in uživanje zelenega čaja.

Zeleni čaj dokazano preprečuje nastanek srčno žilnih bolezni, vpliva na presnovo maščob, ohranja naše žile mlade in elastične, uravnava normalno raven holesterola, deluje antioksidativno in s tem pomaga preprečevati mnoge oblike raka. Znanstveniki so dokazali, da snovi v čaju zavirajo širjenje metastaz in upočasnijo napredovanje levkemije in tumorskih celic tako, da jim zaustavljajo DNK s katero se razmnožujejo.

Zdravilne učinkovine v zelenem čaju zavirajo specifično bakterijsko aktivnost, ko povzroča propadanje tkiva dlesni, parodontoze in izgubo zob.

Dobro vemo, da pitje zelenega čaja pomaga našemu organizmu preprečevati mnoge bolezni, ampak, ali znamo pravilno pripraviti in piti zeleni čaj?

Video – kako pravilno piti zeleni čaj?

Kako pravilno pripravimo in pijemo zeleni čaj?

Nikoli ne pijte vrelega čaja! Pitje vrelega čaja poveča tveganje raka na požiralniku in povzroči rane v ustih in grlu, ki lahko postanejo rakaste.

Čaj vedno pijte pri obedu, saj tako zeleni čaj pomaga nevtralizirati snovi, ki spodbujajo nastanek rakavih bolezni. Za tem nasvetom stoji raziskovalec rakavih bolezni Hans Stitch z UniversitY of British Columbia, ki tudi poudarja, da je  pitje zelenega čaja pri obedu na Japonskem in Kitajskem glavni vzrok majhne obolevnosti za rakom.

Kot zanimivost: 3 top prehranska dopolnila za prehlad in gripo

Kateri čaj piti? Zeleni ali črni čaj?

Do nedavnega je večina raziskovalcev dajala prednost zelenemu čaju, ker vsebuje več katehinov od črnega čaja. Pri novejših raziskavah pa so dokazali, da so v črnem čaju drugi anitoksidanti, ki zagotavljajo enako učinkovitost kot zeleni čaj. Prišli so do zaključkov, da tako zeleni čaj, črni, ali kot čaj oolog, enako uspešno nevtralizirajo proste radikale in njihove napade na celice.

Črni čaj naredijo iz zelenega čaja tako, da lističe posušijo in segrejejo, s tem čajnim lističem spremenijo barvo in okus.

Oolong čaj je deloma posušen in prepražen. Vse aktivne snovi zelenega in črnega čaja so ravno tako v instantnem čaju, ledeni čaj pa je enako učinkovit kot vroči ali topli čaj.

Čaj v vrečkah sprošča ravno toliko antioksidantov kot lističi, vendar morate vrečko v vodi pustiti enako dolgo kot lističe zelenega čaja.

pitje zelenega čaja napotki

pitje zelenega čaja napotki

Koliko časa pustimo lističe zelenega čaja v vroči vodi?

Da dobimo iz zelenega čaja največ  antioksidantov, ga moramo v vroči vodi namakati najmanj tri minute. O tem so narejene tudi raziskave, raziskovalci so preizkušali z eno vrečko čaja ali z žličko čaja na skodelico in v prvi minuti se iz čaja izloči skoraj ves čajni kofein.

Viri:

Jean Carper, Nehajmo se starati

Dr. Ulrich Strunz, Andreas Jopp, Vitaminska revolucija

Priporočamo še: Baldrijan proti migreni

Ključne besede: pitje zelenega čaja napotki