Kdaj se moramo odločiti za hujšanje?

hujšanjeTelesna teža pri vsakem posamezniku občasno niha. Običajno se to dogaja zaradi spremenljivih količin zaužite hrane, zaradi sprememb vrste živil v prehrani in tudi zaradi delovanja hormonov. Kilogrami se lahko nabirajo tudi zaradi premalo telesne aktivnosti, zato moramo pri hujšanju upoštevati več dejavnikov. Previdni moramo biti, pri hitri izgubi teže, saj bomo vse kilograme verjetno hitro pridobili nazaj. Prav tako moramo biti pozorni, kadar nepojasnjeno na hitro shujšamo, saj je lahko vzrok kakšna težja bolezen.

Kadar pa smo kilograme nabrali zaradi zato, ker imamo več telesne maščobe, kot bi jo smeli imeti glede na svoji višino in konstitucijo, potem je čas, da razmislimo o kakšni shujševalni dieti.

Zakaj je hujšanje sploh potrebno?

Čezmerna teža povečuje tveganje za resne bolezni. Indeks telesne mase 30 ali več, povečuje tveganje za bolezni srca, kap in visoki krvni pritisk. Prav tako smo ogroženi, da zbolimo za sladkorno boleznijo tipa 2, osteoartritisom ali dobimo krčne žile. Debelost lahko tudi poslabša nosečniške težave in povzroči prebavne težave. Debeli ljudje imajo pogosteje žolčne kamne ali jih muči zapeka. Vse našteto je dovolj, da se odločimo za hujšanje, saj bomo s tem ohranili zdravje in se bomo na splošno bolje počutili. Spremenil pa se bo tudi naš videz in lažje bomo oblekli kakšno novo oblačilo.

Najpogostejši vzroki za pridobivanje prekomerne telesne teže

Preverite še: Hujšanje s pravilno prehrano in ribami

Znanstveniki veliko raziskujejo vzroke za debelost in zakaj so nekateri ljudje bolj nagnjeni k nabiranju kilogramov. Prišli so do naslednjih ugotovitev:

  • Ugotovili so, da je zelo pomemben čas, kdaj uživamo hrano.
  • Pomemben je tudi način priprave in uživanja hrane.
  • Na debelost vpliva tudi genetska zasnova, ki med drugim v telesu uravnava raven kemičnih snovi, ki obvladujejo apetit.
  • Na pridobivanje kilogramov, vpliva tudi hitrost presnavljanja v telesu. Hitrost s katero se porablja energija, na kar vplivajo genetski dejavniki, raven dejavnosti, vrsta zaužite hrane, raven hormona ščitnice, telesna teža, prisoten stres in občutljivost na hrano.
  • Na debelost vplivajo tudi leta. Mnogi na starost postanejo manj dejavni, kar se kaže v počasnejši presnovi.