KO SE V POLETNEM ČASU Z E KOLESI ODPRAVITE NA VOŽNJO, NE POZABITE NA ZADOSTEN VNOS TEKOČINE

KO SE V POLETNEM ČASU Z E KOLESI ODPRAVITE NA VOŽNJO, NE POZABITE NA ZADOSTEN VNOS TEKOČINE

Poleti na pomen zadostne hidracije med vožnjo z e kolesi (pre) pogosto pozabimo

Mnogi smo z navdušenjem komaj dočakali sončne poletne dni, ki ne prinašajo zgolj lepšega vremena, temveč tudi čedalje višje temperature. Nastopili so meseci, ko se bodo nekateri pred vročino skrili v notranjih, ohlajenih prostorih, za druge pa to pomeni čas, ki omogoča izvajanje številnih aktivnosti zunaj na svežem zraku, kot je na primer vožnja z e kolesi.

Pomena zadostnega vnosa tekočine za človeško telo med kolesarjenjem se vsi dobro zavedamo, žal pa se prepogosto zgodi, da med vožnjo z e kolesi na pitje preprosto pozabimo.

Razlog leži v tem, da je napor, ki je potreben za poganjanje pedalov e koles, zaradi električne pomoči izjemno manjši. Hkrati pa je mogoče doseči veliko višje hitrosti, zato vam med vožnjo ves čas piha prijetna sapica in vam ni vroče.

Koliko in kdaj bi bilo treba piti, ko se poleti odpravimo za krmilo e koles?

Med vožnjo z e kolesi pravzaprav ni potrebna nič manjša količina zaužite tekočine, kakor med vožnjo s klasičnimi kolesi. Predvsem pa je pomembno, da ne pijete šele takrat, ko začutite žejo, saj je to že eden prvih znakov dehidracije.

Med poganjanjem pedalov e koles, še posebej v poletnem času, je priporočljivo spiti 2 dl tekočine, na približno 15 minut vožnje. Za učinkovito osvežitev je vsekakor najboljša izbira navadna voda, s seboj na e kolesa pa lahko vzamete tudi nesladkano limonado ali čaj.

Naš nasvet je, da poskrbite za vnos tekočine tako preden se odpravite na pot z e kolesi, kot tudi med samo vožnjo in po njej, saj boste le tako uspeli nadomestiti izgubljeno vodo in elektrolite. Pri tem je potrebno opozoriti, da poteka izguba tekočine v vsakem vremenu in ne samo ob najbolj vročih poletnih dneh.