Koristi fizioterapije za nosečnice

Fizioterapija je vrsta zdravljenja, ki pomaga obnoviti in vzdrževati telesno pripravljenost in dobro počutje. To zdravljenje pomaga pri preprečevanju poškodb, telesni pripravljenosti in dobrem počutju ter pri fizični rehabilitaciji. Ženskam med nosečnostjo se pogosto priporoča tudi fizioterapija.

Koristi fizioterapije med nosečnostjo so več kot ena, zato večina zdravnikov vztraja, da si ženske med nosečnostjo privoščijo fizioterapijo. Popolnoma smo prepričani, da ko pridete do konca tega bloga, bo vaše naslednje iskanje v Googlu zagotovo namenjeno fizioterapevtom v vaši bližini!

Kakšne so lahko težave in bolečine pred in po porodu?

Bolečine v hrbtu med nosečnostjo so zelo pogoste: ocenjuje se, da med nosečnostjo med 50-80 % žensk doživi neko obliko bolečine v hrbtu. Bolečina v hrbtu, ko ste noseči, je različnih stopenj/stopenj. Zaradi povečanja teže in spremljajočih sprememb drže lahko postane le malo tog in boleč. To je lahko bolečina v križu ali nosečnice običajno čutijo bolečino med lopaticami, v sredini hrbta ali okoli reber.

To vrsto bolečine je pogosto mogoče odpraviti s tehnikami mobilizacije, sproščanjem mehkih tkiv in vajami, specifičnimi za težavo. Včasih se lahko uporabijo tehnike napenjanja, ki pomagajo ublažiti pritisk določenih mišic ali struktur.

Med nosečnostjo se pri nekaterih ženskah pojavijo resnejše težave s hrbtom, znane kot bolečina medeničnega obroča (PGP) ali sramna disfunkcija simfize (SPD) . Tudi to je lahko različnih stopenj resnosti, kar včasih povzroči uporabo bergel ali celo v zelo hudih primerih potrebo po invalidskem vozičku. Če se takšna težava odkrije zgodaj, lahko pravilno fizioterapevtsko zdravljenje znatno zmanjša bolečino in jo pogosto popolnoma lajša, čeprav je to odvisno od številnih dejavnikov.

‍Kaj pomenijo kratice PGP ali SPD v fizioterapiji?

Medenica je največji kostni del okostja, sestavljen iz 2 polovic, ki sta spredaj povezani s fibro-hrustančnim sklepom, imenovanim symphysis pubis (SP). V normalnih razmerah se v tem sklepu zgodi zelo malo gibanja, vendar hormon, povezan z nosečnostjo, relaksin, zmehča vezi SP na sprednjem delu vaše medenice in sakro-iliakalnih sklepov (SIJ) na zadnji strani vaše medenice, da se olajšajte prehod vašega otroka med porodom. Posledično pride do večje ohlapnosti teh sklepov med nosečnostjo in še do 3 mesece po njej.

Kakšni so lahko simptomi?

Ta ohlapnost v kombinaciji z biomehansko težavo s kolkom in/ali spodnjim delom hrbta lahko povzroči bolečino in simptome v enem ali vseh treh prej omenjenih sklepih. Bolečina lahko potuje tudi po notranji strani stegen ali med nogami.

Drugi možni simptomi vključujejo:

  • Bolečina pri prevračanju v postelji
  • Hoja
  • Ne more stati na eni nogi
  • Klik ali mletje v sramnem predelu ali okoli SIJ
  • Težave pri dvigovanju ali odpiranju noge
  • Težave pri vstopu v avto ali izstopu iz njega in težave pri prehodu iz sedenja v stoje
  • Težave pri senzorni integraciji

Kaj vključuje fizioterapevtsko zdravljenje?

Vaš fizioterapevt bo opravil popolno oceno vaših znakov in simptomov ter vzorcev gibanja. Ugotovil bo, ali je vaša medenica neusklajena, nato pa izvedel nežne in varne tehnike mobilizacije, da ponovno poravna morebitne nepravilnosti. Podani bodo tudi nasveti in nasveti za samopomoč glede na vaše stanje. V nekaterih primerih se lahko uporabi akupunktura alio tehnika Bownove terapije. Z alternativnimi tehnikami je moč dosegati odlične rezultate na področju medenice.

Pri bownovi terapiji terapevt zajame celote vašega telesa in tako se v telesu sprožijo določeni premiki, ki na zdravje blagodejno vplivajo. Bownova terapija se priporoča tako pred porodom kot tudi po porodu.

Ali so lahko težave in bolečine po nosečnosti?

Med nosečnostjo se vaša drža in mišična moč močno spremenita. Nosečnost in porod imata lahko pomemben in dolgotrajen vpliv na trebušno steno, kar na koncu vpliva tako na obliko kot na delovanje trupa in s tem na uspešnost pri različnih nalogah (hoja, tek, inkontinenca, dihanje itd.).

Kot ženska po nosečnosti in porodu lahko poiščete pozornost osebnega trenerja za inštrukcije vadbe, ne da bi se zavedali morebitnih nevarnosti vrnitve k športu brez ustreznega fizičnega pregleda. Prehitra vrnitev k določenemu športu lahko povzroči različne težave, od bolečin v hrbtu do prolapsa maternice, ki je posledica šibkega medeničnega dna in neoptimalne mišične sinergije po nosečnosti. Fizioterapevti, ki se usposabljajo za rehabilitacijo trebušnega jedra, so poklic, ki je najbolj primeren za to oskrbo. Annelies Wymer se je zadnjih 8 let specializirala za težave z nosečnostjo in poporodnimi težavami in vas bo z veseljem ocenila in vas vodila pri vaši vrnitvi k vadbi ter vam svetovala, kako naj vaše stabilizirajoče mišice delujejo na optimalen način in izboljšate držo za možna naslednja nosečnost.

Kakšne so prednosti fizioterapije med nosečnostjo?

‍O pomenu fizioterapije se že nekaj časa pogovarjamo. Tako je bilo jasno in glasno poslano sporočilo, da je fizioterapija pomembna. Ampak zakaj? Vprašanje, ki se vam morda pojavlja v mislih, je: “Kakšne koristi bomo imeli od fizioterapije?” Tukaj vam bomo našteli nekaj glavnih koristi, ki jih lahko nosečnice dobijo od fizioterapije.

Zakaj je fizioterapija toliko uspešna pri lajšanju bolečin v spodnjem delu hrbta?

Bolečine v križu med nosečnostjo ne bi smele biti presenečenje za nikogar. Vaše telo ni navajeno prenašati znatne količine dodatne teže, ki jo prinaša nosečnost. Zato lahko dodatna teža, ki jo morate nositi, obremeni spodnji del hrbta, kar povzroči bolečino in nelagodje. Tecar fizioterapija se je izkazala za koristno pri tovrstni bolečini. Pomaga sprostiti mišice in jih razbremeniti zaradi dodatne teže, ki jo morajo nositi. Fizioterapevti svoje paciente prisilijo, da se prepustijo vajam, ki vključujejo mišice v bližini hrbtenice, da jim olajšajo bolečino. Pri tovrstnih bolečinah se lahko izkažejo za koristne tudi masaže. V fizioterapiji se uporablja metoda tecar za lajšanje bolečin. Tako imenovano tecar terapijo v večji meri uporabljamo za sprostitev napetosti v spodnjem delu hrbta.

Ali pomaga tudi pri inkontinenci?

Inkontinenca je vprašanje, ki so ga kot problem izpostavile številne ženske pred in po porodu. Zaradi sprememb v mišicah medeničnega dna imajo ženske težave z nadzorovanjem mehurja, kar je lahko precej neprijetno in nadležno. Zanimivo je, da lahko fizioterapija to pomaga obvladovati. Vaje, ki jih izvajate med fizioterapijo, vam pomagajo, da se naučite bolje nadzorovati svoje mišice in vam tako omogočijo, da se razbremenite procesa inkontinence. Ženske, ki se med nosečnostjo ukvarjajo s fizioterapijo, se za 80 odstotkov manj pritožujejo zaradi urinske inkontinence po porodu in pa seveda tudi diastaza ima velik vpliv po porod, da se pravilno zdravi.

‍Oblaži zategnjene sklepe in mišice v telesu

Žensko telo med nosečnostjo doživlja veliko sprememb. Te spremembe se zgodijo v precej kratkem času, zato vaše telo nima dovolj časa, da bi se udobno prilagodilo tem spremembam. Zato se nosečnice pogosto pritožujejo zaradi bolečin v mišicah in sklepih. Njihove mišice so preobremenjene in sklepi postanejo trdi. Pri tem jim res priskoči na pomoč fizioterapija. Cilja na specifična področja bolečine in togosti ter deluje na njih. Fizioterapevti priporočajo vaje, ki ciljajo na določene mišice, da učinkovito lajšajo bolečino in pokažejo hitre rezultate. V določenih primerih se kasneje po porodu pojavijo lahko tudi težave pri otročku, ki pa jih seveda z senzorno integracijo na pravilen način tudi rešujemo in tako pomagamo.

Lahko fizioterapija olajša porod in nosečnost?

Večina žensk je krivih, da so med nosečnostjo postale bolj lene in neaktivne. To razumemo, ker lahko vsako gibanje povzroči nelagodje in utrujenost. Vendar fizioterapija deluje ravno nasprotno. Fizioterapevti svoje paciente prisilijo, da se vključijo v vaje in dejavnosti, ki jim pomagajo ohranjati njihovo telo aktivno. To se je izkazalo za koristno za ženske med porodom, saj v veliki meri olajša porod. Statistično so ženske, ki se odločijo za fizioterapijo, trdile, da so imele bolj gladek porod kot ženske, ki so se je odločile.

‍‍Vprašanje, s katerim se zdravniki pogosto srečujejo, je vprašanje, ali je fizioterapija med nosečnostjo varna. Je popolnoma varen. Pravzaprav zdravniki priporočajo fizioterapijo vsem bodočim materam, ki izkoristijo njihovo oskrbo. Poudarjajo ga predvsem v zadnjih fazah nosečnosti, saj so takrat ženske ponavadi najbolj neaktivne. Kasneje lahko privede tudi do bolezenskega stanja kot je fibromialgija. Od tu dalje je pot za pacienta in fizioterapevta še kako pomembna, da se na pravilen način usklajujeta in tako premagujete simptome fibromialgije.

‍Če pa še vedno dvomite o koristih fizioterapije med nosečnostjo, se o enakem posvetujte s svojim zdravnikom. Nosečniška pot je lepa. Nima smisla preživeti teh devet mesecev z nelagodjem in bolečino. Ostanite na varnem, ostanite zdravi in ​​aktivni in že boste pripravljeni!