Trendi v kozmetični industriji

V preteklosti so bili tradicionalni izdelki za ličenje in lepoto osredotočeni izključno na zelo ozek ideal “idealnega potrošnika”. To je bila popolna ženska, bele polti in (ironično) mlada. Blagovne znamke so dolga leta ignorirale vse ostale potrošnike. Kakšni so vzroki, da je kozmetična industrija tako dolgo ignorirala preostalo prebivalstvo, ko pa prav ti ljudje predstavljajo odlično priložnost za več zaslužka? Odgovor je zapleten in zavit v tradicionalne vloge spolov. Desetletja stare raziskave kažejo, da večino odločitev o nakupih kozmetike sprejemajo ženske. Iskreno rečeno, ni dobrih možnosti za tiste, ki se nahajajo zunaj ustaljenih stereotipov. Poglejmo si v kakšno smer se obračajo trendi v kozmetični industriji.

Vloga spolov v kozmetični industriji

V zadnjem času se je vendarle pojavil velik porast spolno nevtralnih lepotnih blagovnih znamk. Ta premik se ne nanaša samo na ličila, ampak se je razširil tudi na dnevno nego kože, sredstva proti staranju, barve za lase in parfume. Tudi konzervativne luksuzne blagovne znamke, kot je Chanel, so ugotovile kakšni so novi trendi v kozmetični industriji in se preselile v prostor za »ličenje za moške«.

Po eni strani se zdi, da trendi v kozmetični industriji vstopajo v svet spolne nevtralnosti, po drugi pa samo, da se obnavlja izgubljeno ravnovesje. Ideja moških, ki se ličijo, zagotovo ni nova. V preteklosti – pred 19. stoletjem je bila uporaba kozmetike pri moških skoraj enaka kot pri ženskah. Ločnice med moškimi in ženskami v resnici ni bilo mogoče najti. Nato pa smo se v 19. in večjem delu 20. stoletja zataknili pri resnično drugačnih, ostrih ločnicah med vedenjem žensk in moških. Zdaj se vračamo tja, kjer smo bili ljudje že zelo dolgo, [vključno] z uporabo kozmetike.
Torej, če se moški tako zelo želijo ličiti kot ženske, zakaj potem blagovne znamke tudi zanje ne tržijo izdelkov?

Razlike med moško in žensko kožo

Že vrsto let se napačno dojema, da se moška koža že sama po sebi razlikuje od ženske (kar na splošno ne velja, razen nekaj manjših izjem, kot sta rast in debelina las). Za lenobno in spolno lepotno trženje so moške linije izdelkov omejene na osnovno. Po navadi je embalaža črna ali v mornarskih barvah. Dišave so pretirane in agresivne, učinkovitost pa ja vprašljiva
Potrošniki si vse bolj želijo vključevanja napisov, poimenovanja izdelkov brez spola, embalaže brez spola in širšo izbiro izdelkov. Ker se razumevanje spolnega spektra povečuje, morajo tudi blagovne znamke priznati, da ni le ene ideje o tem, kako izgleda različno izražanje ličil glede na spol.

V tem raznolikem novem svetu ličil ne gre več za popolni moški-ženski pogled ali eno samo ozko vizijo lepote, temveč za širšo izkušnjo za izražanje – vseh, za vsakogar. Pove nam, da ličila niso namenjena samo eni vrsti ljudi, niti ne obstaja samo eden, najboljši način za njihovo uporabo. In kar je najpomembneje, to je odlična stvar za zmanjšanje vpliva tradicionalnega kozmetičnega marketinga na duševno zdravje obeh spolov.

Izdelki so oblikovani glede na spol

Ko se sprehajamo med prodajnimi policami oddelka za kozmetiko, ne moremo mimo dejstva in jasno označenih izdelkov. Množica izdelkov za dojenčke je roza barve, pastelne in pudrasto modre barve so rezervirane za nego žensk. Večinoma enobarvni izdelki pa pripadajo moški negi. Potencialnim kupcem zagotavlja, da so v resnici primerne “za moške”. Poleg potencialno škodljivih psiholoških učinkov trženja, značilnega za spol, zelo resnični “roza davek” spodbuja še eno vrsto nepravičnosti.

Nobena skrivnost ni, da poznavalci industrije že nekaj časa vedo, da spol v potrošnji pogosto ni nič drugega kot družbeni konstrukt. Že v mladosti smo pogojeni, da nekatere barve, igrače in izdelke uvrščamo med “ženske”, medtem ko se o drugih postopoma učimo razmišljati kot o “moških”. Samo pomislite na igrače, v mladosti. Punčke za deklice in avtomobilčki za fante.
Ta pojav še naprej spodbuja naše razmišljanje tudi v odrasli dobi, pri čemer se moški bolj ukvarjajo z ohranjanjem moške identitete in se odločajo za nakup izdelkov, ki se ujemajo s to podobo. Izkazalo se je celo, da moški kupujejo več v prisotnosti z drugim moškim. Takšna inteligenca je neprecenljiva za tržnike, ki so odločeni okrepiti svojo spodnjo mejo.

Ali se nega moške in ženske kože res razlikuje?

Ne glede na tržne strategije in socialno ločevanje pa se postavlja vprašanje, če je moška koža res toliko različna, da upravičuje povsem ločeno kolekcijo za nege kože? Res je, da je moška koža med 20 in 25 odstotkov debelejša od ženske (saj vsebuje več kolagena in elastina) in po navadi proizvaja več olja. Ameriška akademija za dermatologijo zagotavlja, da bi morale biti osnove vsakodnevnega režima nege kože enake, ne glede na spol. Namesto da bi o koži razmišljali kot o moški ali ženski, so pomembnejši dejavniki, na katere je treba biti pozoren pri oblikovanju rutine za nego kože. Ti dejavniki bi morali biti tip kože (normalna, občutljiva, mastna, suha ali kombinirana) in namen – izdelki proti staranju, nepravilnosti, temne lise itd.

Trendi v kozmetični industriji [Kakšna je prihodnost]?

Ker so potrošniki vse bolj kritični do tradicionalnih lepotnih norm, so bili v zadnjih letih priča močnemu porastu spolno nevtralne nege kože. Dobro uveljavljenim blagovnim znamkam in izdelkom, ki so se že dolgo predstavljali kot nevtralni– unisex, se zdaj pridružujejo novi prihajajoči izdelki, ki želijo biti nevtralni in primerni za oba spola.
V prihodnje bo verjetno prevladala izbira izdelkov glede na namen in nego kože, s poudarkom na tipu kože, ne pa na spolu.

Med trendi v kozmetični industriji se uveljavlja naravna kozmetika

Kana za lase
Ekološka kana za lase

Drugi trend, h kateremu se počasi, ampak vztrajno obrača kozmetična industrija je naravna kozmetika. Naravna kozmetika bo v prihodnje zavzela velik tržni delež, saj so se potrošniki začeli zavedati, da ni vseeno kaj si nanašajo na svojo kožo in lase. Eden takih produktov so tudi naravne barve za lase – Kana za lase je 100% ekološka barva za lase. V listih kane je izredno veliko rdečkastega barvila imenovanega Lavson, ki se uporablja kot najbolj naravno barvilo za barvanje las.

Tradicionalna kozmetika namreč vsebuje velike količine kemijskih sestavin, ki so lahko našemu zdravju zelo škodljive. Naravna kozmetika je tudi veliko bolj prijazna do okolja.
Pogosto je enostavno pozabiti na vpliv lepotnih izdelkov na okolje. Že ena steklenica lahko sproži veliko neprijetnih ekoloških vprašanj. Ali je embalažo mogoče reciklirati? Kakšne so sestavine izdelka? Ali vsebuje sintetične kemikalije, ki so škodljive? Kaj se zgodi, ko te kemikalije odidejo v odtok? Kakšen je vpliv na oskrbo s pitno vodo in lokalnimi ekosistemi? Ta vprašanja pomnožite z vsemi izdelki za nego kože.

Pestro izbiro naravne kozmetike in izdelkov za nego las, nego telesa in nego obraza najdete tudi na spletni strani Omega3.si.

Ko uporabljate naravne lepotne izdelke, lahko zmanjšate negativen vpliv na okolje. Ne bo vam treba skrbeti ali bodo kemikalije odtekale v odtok, ker jih steklenica ne bo vsebovala. Poiščete lahko tudi blagovne znamke, ki svoje sestavine pridobijo pri virih pravične trgovine ali pri lokalnih kmetijah in dobaviteljih. Obvezno preverite podjetja, ki svoje izdelke pakirajo v stekleno ali biorazgradljivo embalažo.

 

Trendi v kozmetični industriji se torej nagibajo k temu, da se izdelkov ne bo več ločevalo glede na spol, ampak na namen uporabe. Drugi pomemben trend, ki se uveljavlja pa je uporaba naravne kozmetike, namesto naravne sintetične kozmetike.

(1) FashionJournal