Alternativna medicina

Alternativna medicina je zelo širok pojem, ki si ga ljudje različno razlagamo. V prispevku bomo opisali vrste alternativnega zdravljenja, kakšne vrste bolezni se lahko zdravijo in skrb za zdravje na splošno.
Prebrali boste kako alternativna pomoč:  magnetna terapija lahko pomaga telesu k pravilnejšemu delovanju, brez neželenih stranskih učinkov.

Alternativna medicina: kako si jo razlagamo?

Alternativna medicina je zelo širok pojem za različne načine in tehnike zdravljenja oz. pomoči telesu, vzporedno in drugače kot pri uradno priznani medicini.
Temelji na prepričanju, da je bolezen stanje porušenega ravnovesja v telesu, njen cilj pa je ponovna vzpostavitev tega ravnovesja. Alternativna medicina je holističnega značaja in zdravi vse štiri aspekte našega telesa: telo, um, čustva in dušo.
Sledi načelu, da ima sposobnost samo zdravljenja.

Mnogi si alternativno medicino enostavno razlagajo, da je to alternativa ( se pravi zamenjava ) klasični medicini kot jo poznamo. Klasično medicino poznamo kot zahodno, uradno priznano medicino.

Alternativna medicina je izraz, ki združuje najrazličnejše tehnike in metode zdravljenja, in se razlikuje od klasične medicine. Alternativno medicino lahko zasledimo tudi pod oznakami nekonvencionalna, neortodoksna.

Alternativno medicino in / ali zdravljenje si razlagamo kot pomoč, ki je zdravstvo ne nudi in ali ne odobrava. Vsak posameznik si, še posebno, če ima zdravstvene težave, poišče sebi primerno tehniko ali terapijo, ki mu pomaga.

 

Alternativno zdravljenje

Alternativno zdravljenje zajema veliko različnih tehnik zdravljenja oz. pomoči človeku k zdravemu delovanju. Alternativna zdravljenje teži k vzpostavitvi ravnovesja v telesu, ki je bilo porušeno. Bolezen je stanje porušenega ravnovesja v telesu.
Alternativno zdravljenje zajema:

 • telo
 • um
 • dušo
 • čustva

Alternativno zdravljenje zajema akupunkturo z iglicami, biološke snovi ( npr. vitamini ), ročne spretnosti zdravilca ( manipulacija ), tudi meditacijo in magnetno polje.

Ameriški Nacionalni center za dopolnilno in alternativno medicino ( NCCAM ) navaja primere alternativnega zdravljenja ( 1 ) :

Kaj lahko zdravimo?

Če za klasične bolezenske simptome (npr. prehlad), uporabljamo klasične metode zdravljenja ali preprosto upoštevamo starejše nasvete (npr. ingverjev čaj za prehlad), nudi alternativna medicina uporabnikom širok spekter različnih metod in tehnik za reševanje različnih zdravstvenih tegob. Ljudje se najpogosteje odločijo za magnetno terapijo, ko imajo probleme:

Bolečine v sklepih

so zelo pogoste in ljudje velikokrat posežejo po alternativni medicini v upanju, da se bolečine olajšajo.  Vzroki za bolečine v sklepih so lahko degenerativne spremembe v sklepu, ki jih lahko povzroči:

 • obraba – artroza sklepa,
 • artritis – vnetje sklepa,
 • poškodba,
 • obremenitve sklepa…
Alternativno zdravljenje - artritis
Zelo pogosto se alternativnega zdravljenja poslužijo ljudje z artritisom, saj trpijo bolečine v sklepih. Če vas zanima več, si preberite: Artritis: kaj je in kaj storiti?

Največkrat so bolečine prisotne v hrbtenici, kolenih, prstih na rokah, kolku in gležnju. Magnetna terapija je uspešna metoda za lajšanje bolezni sklepov, saj je to potrdila klinična raziskava ( 2 ).

Zlom kosi

se zaceli od 30 do 50% hitreje z magnetno terapijo, kot brez nje. Magnetno polje, ki prodira skozi vse materiale, vpliva na kostne celice, da se množijo hitreje. Tako je celjenje kosti hitrejše in zlom kosti se regenerira hitreje.

Skrb za zdravje

Skrb za zdravje modernemu človeku veliko pomeni, saj nam tempo življenja povzroča stres in ostale nevšečnosti, ki vplivajo na naše zdravje. Tako si ljudje poleg klasične medicine, poiščejo pomoč tudi v alternativi. Skrb za zdravje danes pomeni:

 • zdrava prehrana
 • telesna aktivnost
 • skrb za čustveno in duševno ravnovesje

Klasična medicina danes ljudem ne ponudi dovolj, v smislu dodatne skrbi za zdravje, tako se za alternativno medicino odločijo ljudje, ki jih v grobem lahko razdelimo v dve skupini:

 • ljudje, ki skrbijo za svoje zdravje in ga nenehno nadgrajujejo. To so načeloma zdravi ljudje in želijo svoje zdravje ohraniti in ga tudi nadgraditi. Iščejo in se poslužujejo novih tehnik, ki jim omogočajo zdravja in boljšega počutja. Vedno več je tudi teh, ki ne marajo tablet oz. njenih neželenih stranskih učinkov. Pri alternativni medicini prav tako previdnost ni odveč, vendar je načeloma znano, da neželenih stranskih učinkov nima.
 • ljudje, ki želijo okrevati po bolezni in so v klasični medicini izčrpali vse možnosti ali pa želijo dodati še alternativno medicino. Veliko je takih, ki jim klasična medicina oz. zdravstvo ponudi le nekaj dni fizikalne terapije in potem poiščejo pomoč v alternativi, da si podaljšajo dobo in kvaliteto rehabilitacije.

Skrb za zdravje - Magus.si

Komplementarna medicina

je sklop diagnostičnih in terapevtskih metod (strok), ki se lahko uporabljajo tudi skupaj s klasičnimi oblikami zdravljenja. Izraz alternativna medicina in komplementarna sta si različni in nikakor ne gre le-teh enačiti. Komplementarna medicina je lahko priznana s strani zahodne, uradno priznane medicine, obratno pa ni nujno. Prav tako v alternativni medicini malokrat najdemo priznane tehnike iz klasične medicine, ki bi jih odobravali.

Magnetna terapija

spada med alternativne oblike zdravljenja in med komplementarne. Nazadnje je ravno Ameriški inštitut NCCAM razširil tehnike metode alternativne medicine, kamor je uvrstil tudi magnetno terapijo; hkrati pa jo uporablja tudi vsak zdravstveni dom v Sloveniji, ki ima oddelek fizikalne rehabilitacije oz. fizioterapijo. Z magnetno terapijo si pomagajo uporabniki, ki želijo svojemu telesu pomagati na naraven, neinvaziven način. In to je ravno magnetna terapija, saj dokazano nima neželenih stranskih učinkov na telo.
Magnetna terapija je namenjena tistim, ki želijo ohraniti svoje zdravje in ga še okrepiti, kot tudi tistim, ki si želijo zdravje povrniti.
Aparat za magnetno terapijo, ki je izdelan v Sloveniji, je v obliki blazine. Blazina se priključi na kontrolno enoto, le-ta pa v elektriko. Blazina skozi tuljave, ki jih ima v sebi, oddaja magnetno polje, ki je največji približek Zemljinem magnetnemu polju. Zato je ta terapija povsem varna, naravna in brez neželenih stranskih učinkov.
Magnetna terapija je namenjena vsem, ki bi želeli narediti za svoje zdravje nekaj več.

Magnetna terapija Magus
Magnetoterapija Magus je vrsta terapija, ki deluje na naraven način

 

VIR: ( 1 ): Ameriški Nacionalni center za dopolnilno in alternativno medicino

VIR ( 2 ) : študija v angleškem jeziku o magnetni terapiji in boleznih sklepov